top of page

În detaliu despre cum am redat unui apartament din perioada Art Deco o nouă viață

Pe A., proprietarul acestui apartament, l-am cunoscut în calitate de client al magazinului nostru de obiecte vintage, Heartwood. Ne-a vizitat de cateva ori și, când a cumpărat ceva, a făcut întotdeauna alegeri care ne-au sugerat că are un simț estetic particular, că alege având un background de expunere estetică, că alegerile sunt coerente stilistic și că preocuparea lui pentru interiorul în care locuiește este peste media celor cu care interacționăm.


Mai mult, atenția lui la celelalte proiecte ale noastre și feedback-ul ocazional pe care ni-l dădea ne-a făcut să nu ne îndoim că este familiarizat cu limbajul nostru și că îl apreciază atunci când ne-a propus să lucrăm împreună pentru amenajarea apartamentului său. Afinitățile comune reprezintă de altfel unul din criteriile de selecție pe care le aplicăm atunci când decidem în ce proiecte ne implicăm.


Când, mai târziu, am intrat într-un proces de redefinire a business-ului Annterior, A. și atributele lui au fost incluse în definirea profilului clientului ideal: young successful professional, cu o imagine corectă despre calitate și costul ei, sensibil si expus la estetică, știe design dar știe că nu știe să facă design, meticulos dar cu capacitatea de a se încrede în expertiza celor pe care îi angajează, politicos, cu o înțelegere direct proporțională a privilegiului de a avea specialiști care se ocupă de un proces atât de stresant cum este renovarea și amenajarea unui apartament și, nu în ultimul rând, cu umor.


Discuțiile pe marginea colaborării noastre au fost demarate în mai 2021 dar contractul s-a semnat în septembrie 2021, dupa ce toate detaliile achiziției apartamentului au fost finalizate și, în paralel, ale colaborării noastre totodată: onorarii, buget, responsabilități.


CLĂDIREA


Apartamentul se află într-o clădire din anii 30, în centrul orașului care, cu ceva excepții, a fost conservată și păstrată în întregime într-o stare admirabilă. Toate finisajele și elementele spațiilor comune sunt intacte și îngrijite, ușile celor șase apartamente au scăpat fără excepție de sacrificare în favoarea ușilor metalice meschine, ușa de la intrare și balustrada, de asemenea minunate, subsolul, scara de serviciu și mansarda cu boxele apartamentelor, curate, întreținute și adecvate scopului pe care au fost proiectate să-l servească acum 80 de ani.


Chiar dacă spațiul pe care îl amenajăm este remarcabil, când clădirea în care se află este neglijată sau fragilă ne încearcă o bună doză de anxietate cu privire la viciile ascunse care pot afecta proiectul și investiția (pe lângă revolta față de cei care lasă clădirile să se degradeze). Din păcate avem controlul total al acestora doar când proiectul e un imobil unifamilial. Când e vorba despre un apartament într-un imobil vechi, ne implicăm doar în renovare și amenajare totală, tocmai pentru a avea controlul restaurării și rezolvării bazei înainte de a investi în finisaje, mobilier și decorațiuni, investiție ce poate fi ușor periclitată de leoparzi nerezolvați în spatele gardului vopsit. Investiția pe care o propunem e cea mai securizata în felul acesta.


LOCUINȚA


Locuința propriu-zisă, cu o suprafață de 110 mp (inclusiv balconul și spațiul exterior bucătăriei) deși renovată probabil cândva în anii 2000 - cu baia și bucătăria suferind cele mai serioase și nepotrivite intervenții - păstra încă din șarmul și confortul apartamentelor moderniste, cu un layout circular, spații generoase, spații de depozitare, ferestre mari, o parte din parchetul și ușile originare. În privința parchetului, am ajuns împreună cu A. la consensul sacrificării lui în favoarea up-grade-ul necesar pentru standardele locuirii actuale. Deși în general milităm pentru conservarea elementelor originare, parchetul în cauză nu deținea o mare valoare intrinsecă alta decât a fi originar. Asta nu înseamnă că nu le-am înlocuit cu materiale și soluții adecvate spațiului și spiritului casei.










BRIEF-UL SI INVESTIȚIA


Brieful proiectului a trasat câteva direcții clare, atât de ordin estetic cât și funcțional, suficient de explicite cât să descrie nevoile și preferințele nenegociabile dar în aceeași măsură, suficient de deschise încât să nu îngrădească infinitele posibilități creative ce se ivesc atunci când designerul are spațiul și încrederea acordate de beneficiar. Nu doar posibilitățile care se generează la început, pe hârtie, dar și altele, mai potrivite sau mai spectaculoase, care pe parcurs s-ar putea să se releve (și de cele mai multe ori asta chiar se întâmplă) pe măsură ce lucrările avansează și toată lumea își însușește tot mai intim proiectul și proiectul se materializează în spațiul fizic arătându-și noi valențe.


Care au fost aceste principale direcții ale brief-ului: maximalism curatoriat, culori, obiecte vintage de preferință în zona art deco si mid-century dar nu numai, spațiu pentru expunerea unor lucrări de artă, ușoare sugestii feng-shui - și anume ca peretele cu capătâiul patului în dormitor să nu fie comun cu cel al băii - spații de depozitare, respectarea fațadei originare a clădirii în ceea ce privește configurația ferestrelor și evitarea montajului unitaților de AC pe fațadă (this made our heart sing), insulă în bucătărie.


I also believe in using good quality natural materials, in preserving the style and charm of the apartment and only aiming to improve it by making it more contemporary and practical, but still staying true to its spirit.

Desigur că am avut discuții și despre investiție. Ce am observat de-a lungul timpului e că beneficiarii nu au experiența necesară pentru a-și evalua realist investiția, comparând adesea mere cu pere, de exemplu buget de amenajare în construcții noi, de masă, cu cel de restaurare a unei case vechi sau amenajarea unui apartament pentru închiriere în regim hotelier cu designul unui apartament în care se va locui. Tocmai din aceste motive, modalitatea noastră de lucru prevede și o investiție minimā.


Oricât ne-am dori să salvăm orice spațiu și să-i dezvăluim potențialul prin design, asta necesită resurse suplimentare resurselor necesare unui simple renovări, igienizări sau mobilări.


Așadar considerăm necesar acest filtru financiar ce garantează resursele necesare pentru a livra ceea ce promitem: un spațiu cu design, livrat la cheie, într-un timp rezonabil, cu utilizarea eficientă a banilor, timpului, resurselor umane, atât ale beneficiarilor cât și ale noastre.


Deși adesea noțiunea acestui buget minim este inconfortabilă, din research-ul făcut pe proiectele trecute realizate de noi în comparație cu proiecte realizate în regim propriu de proprietari - de obicei cu rezultate nesatisfăcătoare pentru cei în cauză - investiția noastră minimă și investiția lor s-au dovedit a fi similare. Diferențele ar fi un timp mult mai lung dedicat renovării, cu frustrări, cu greșeli neevitate și rezolvate cu investiții suplimentare sau mai grav, nerezolvate, cu rezultate incomplete și departe de a fi satisfăcătoare, cu timp și nervi pierduți și cu lehamite la finalul proiectului.


Design-ul nu prioritizează estetica în favoarea funcționalității sau invers. Designul este în aceeași măsură funcționalitate și estetică, un angrenaj perfect în care funcționalitatea este frumoasă și esteticul este funcțional și împreună spectaculoase, iar asta se obține prin identitate, originalitate, calitate, trăinicie, inovație, creativitate, atenție la detalii, know-how, forțarea limitelor și a zonei de confort.


Discuția despre investițiă minimă care ne permite să obținem acest amalgam de calități într-un spațiu e așadar esențială. Ea poate rămâne relativ stabilă, dar în funcție de dorințele speciale ale clientului, poate crește. Nivelul de automatizare, preferințele estetice și de calitate (medie sau premium), amploarea nevoilor de customizare (mereu mai scumpe decât cele ready-made), condițiile socio-economice care intervin pe parcurs (vezi pandemie, modificări fiscale – acum de foarte mare actualitate) - toate acestea vor influența mai departe investiția.


Investiția concretă, detaliată și finală nu poate fi comunicată nici garantată la momentul semnării contractului. Research-ul, planul de concept și planul de detaliu încep firesc după acest moment și valoarea investiției finale se relevă după ce cunoaștem toate elementele proiectului și obținem oferte pentru acestea. Desigur că reflectă brief-ul, dar adesea beneficiarii sunt luați prin surprindere de valoarea propriilor dorințe din propriul brief. Fiecare proiect e diferit, mai ales în cazul spațiilor vechi, cu nevoi de restaurare și înlocuire diferite, cu nevoi de soluții custom diferite. Prețurile soluțiilor custom nu sunt comunicabile până când acestea nu sunt proiectate în detaliu și ofertate de furnizori. Dar având claritate și consens pe investiția minimă de la bun început, indiferent dacă clientul adaugă sau nu elemente și cerințe suplimentare care pot doar să îmbunătățească rezultatul (implicit, cu costuri suplimentare), ne asigurăm că așteptările clienților sunt clar setate, că avem asigurate resursele pentru a livra un rezultat ce poartă atributele importante pentru noi - design, calitate, trăinicie, eficiență, livrare la timp și în buget, fără frustrări și surprize pe parcurs.


As for the financial part, I am trusting your experience, so if you say this value per square meter is a normal benchmark, then let's operate with that. If I understood you correctly the amount is a ballpark figure and the actual amount will be calculated based on the actual plan. At the end of the day, creating a new home is a big step, so I will not be trying to cut corners by saving on what is important. Of course, I will be welcoming reasonably priced choices.

CONCEPTUL


Propunerea de concept este primul pas din procesul nostru de lucru, dupa semnarea contractului și documentarea spațiului. Aceasta vine să ilustreze principalele soluții pentru tema din brief, să confirme brief-ul și scopul contractului și să schițeze un prim buget orientativ raportat la investiția minimă. Abia după ce beneficiarul agreează propunerea de concept, începem să detaliem proiectul pentru implementare. Astfel nu irosim resurse și timp prin dezvoltarea unui plan care nu este confirmat și acceptat. În această etapă, materialele prezentate clientului sunt un plan de mobilare 2D și un moodboard cu referințe ilustrative pentru atmosfera și principalele soluții propuse. Izolat, propunem în această fază și obiecte concrete sau mostre de finisaje dar ne rezumăm doar la cele despre care știm sigur că vor fi promovate și în propunerea de detaliu, fără să facem un research exhaustiv, având în vedere că suntem încă în punctul în care clientul nu a binecuvântat direcția propusă.


Revenind la proiectul lui A., să ne imaginăm acest apartament a fost o plăcere. Atât de multe aspecte înlesneau procesul încât the creative juices au început să curgă imediat: libertatea și încrederea acordate de beneficiar, brief-ul succint dar ferm, spațiul în sine, deschiderea beneficiarului spre soluții care depășeau investiția minimă atunci când i se părea că adaugă valoare.


PROPUNERE CONCEPT PLAN MOBILARE

PROPUNERE DE CONCEPT HOL & PANTRY


Pentru holul de intrare am propus păstrarea pardoselii placate cu plăci de ciment, păstrarea ușii de la intrare, placarea unor pereți cu oglinzi, rezolvarea suprafeței foarte mici a holului cu scaune de cinema rabatabile, utile la nevoie, dar ocupând un minim de spațiu când nu sunt folosite.


Holul care face legătura dintre foyer și bucătărie este un spațiu închis care formează un soi de peninsulă, prezentă și vizibilă din bucătărie, dining, living si hol, cu trei uși, câte una pe fiecare latură a acestui volum. Ca funcționalitate, am propus integrarea lui în zona de bucătărie, prin gruparea frigiderului, depozitării și debaralei aici. L-am găsit ca spațiu ideal pentru montajul centralei într-una din cele doua zone delimitate și închise, existente deja. În cea de-a doua exista o toaletă de serviciu pe care am păstrat-o în prezentarea de concept.


Pe exterior am propus placarea întregului volum cu oglindă, pentru a-l masca și totdată obține un efect spectaculos de oglindire a tuturor încăperilor adiacente în acești pereți. Pe latura orientată spre hol și living în spatele oglinzii am ascuns un dulap de pantofi/cuier.


HOL INTRARE SI PANTRY

PROPUNERE DE CONCEPT BUCĂTĂRIE & DINING


Bucătăria, diningul și livingul sunt trei încăperi care comunică între ele prin deschideri generoase. Am ales să le tratăm cât mai coerent și mai ales să obținem o bucătărie care poate continua în dining, vizibilă din living, dar fără să contamineze toate spațiile cu atmosfera de bucătărie. Pentru asta am propus finisaje similare și prețioase (marmură) pentru blatul de bucătărie, plintă și tocurile trecerii dintre camere, mobilă de bucătărie din lemn fără corpuri superioare pe partea de dining și mobilier vintage care să le coaguleze. Aici, în faza de concept încă am sperat să putem păstra mozaicul pardoselii din zona de bucătărie. Pentru gestionarea costurilor am propus păstrarea și recondiționarea parchetului, cum ziceam.


Deși am fost sigure că ne complicăm viața de designeri pentru că ne place să interpretăm concepte convenționale cum ar fi insula de bucătărie într-o cheie particulară, am propus o vitrină de magazin vintage în acest rol. Ea trebuia sa aibă dimensiuni foarte particulare pentru a se încadra armonios în spațiul relativ restrâns din jurul ei. Să speri că găsești cu ușurință un obiect vintage cu specificații precise este adesea wishful thinking dar ne-am încercat norocul, făra să avem vreo variantă alternativă în caz de eșec.


BUCĂTĂRIE ȘI DINING


PROPUNERE DE CONCEPT LIVING


Livingul, o încăpere cu multe uși (inclusiv o ușă de balcon), mai degrabă un spațiu de trecere: aceste încăperi centrale erau adesea încăperi de primire, cu utilizare incertă și/sau ocazională de dining sau living mai formal. În acest caz un spațiu de trecere cu un real estate semnificativ (20 mp) ne-am căznit să-l facem mai primitor. Deși nu ne folosim în mod programat de principii feng-shui, am perceput că această încăpere, fără nici un perete întreg, induce ideea inconfortabilă de mișcare, de trecere, de temporar. În ciuda mobilării, din cauza atâtor deschideri în jur nu obțineam nicicum atmosfera unei camere în care te oprești, te odihnești, te ghemuiești la finalul unei zile. Cum necum, te simțeai expus și "în drum". Aveam nevoie de pereți, sau de ideea de pereți, de trucuri care să concentreze energia și atmosfera. În primul rând, am sacrificat accesul la o ușa de balcon poziționând canapeaua în fața ferestrei – mai puțin facil, dar nu eliminat complet. Același balcon se accesează și din birou, și ni s-a părut un sacrificiu necesar pentru a obține iluzia unui perete plin, fără ieșiri/intrări.


Apoi am corectat unghiul acestui perete oblic, prin montarea draperiei perpendicular pe pereții laterali. Ne-a ajutat și să ascundem aerul condiționat în spatele ei dar mai ales să obținem un reper pentru așezarea canapelei, eliminând senzația de spațiu dezorganizat și non-grounded, de lipsa vizuală a unui sprijin.


LIVING


PROPUNERE CONCEPT DORMITOR MATRIMONIAL


Dormitorul a fost o încăpere disputată, care s-a modificat destul de mult în urma reviziei planului de concept. Patul Art Deco a fost unul dintre primele elemente cerute de beneficiar, și referința pentru dormitor era chiar unul din proiectele noastre. Am propus o atmosfera moody, cu un perete sau mai mulți tapetați și cu eficientizarea spațiului prin utilizarea unui întreg perete lung pentru șifonier built-in.


DORMITOR MATRIMONIAL


PROPUNERE CONCEPT BAIE MATRIMONIALĂ


Baia matrimonială canalizează poate cel mai mult din vibe-ul Art Deco dorit. Placaje de marmură și finisaje alb/negru, corpuri de iluminat opaline și o masă de lavoar neconventională, obținută dintr-o comodă/consolă vintage. Unul dintre principiile pe care încercăm să le aplicăm atunci când proiectăm o baie este să ascundem în măsura în care este posibil vasul de WC sau măcar să nu fie primul obiect care se vede când deschizi ușa la baie.


BAIE


PROPUNERE DE CONCEPT BIROU/CAMERĂ DE OASPEȚI


Biroul/camera de oaspeti avea cele mai multe pălării de purtat. Pe lângă funcția de birou cu tot ce implică asta - masă de lucru și bibliotecă, trebuia să integreze o soluție pentru a găzdui peste noapte 1-2 oaspeți ocazionali și să servească drept spațiu de depozitare suplimentar pentru îmbrăcăminte și obiecte personale (singurul spațiu de depozitare mai generos rezolvat fiind șifonierul din dormitor). Am propus un șifonier trompe-l'oeil, o soluție pe care o promovăm adesea pentru a integra obiecte masive în spațiu fără însă a le permite să-l domine.


BIROU/CAMERĂ DE OASPEȚI


PROPUNERE DE CONCEPT TERASĂ


Terasa apartamentului este poziționată pe latura dinspre stradă a clădirii, stradă uneori gălăgioasă și aglomerată în timpul zilei. Am pus accent pe obținerea unui spațiu totuși intim și ferit, prin crearea unei linii de plante pe tot perimetrul ei. Terasa se accesează din birou și am fi preferat niște ferestre armonică, dar la recomandarea furnizorului, de teama infiltrațiilor, teamă pe care nu a putut să o liniștească 100%, în final am folosit doar uși glisante.


TERASĂ


În urma feedback-ului clientului pe propunerea de concept, am revizuit cu usurință câteva aspecte. Conform contractului nostru, clienții pot cere câte o revizuire a fiecărei etape (de concept și de detaliu) atâta timp cât aceasta nu schimbă premisele trasate inițial sau nu modifică scopul contractului (modificări care ar fi mai complexe și care s-ar efectua în schimbul unui onorariu suplimentar).


1. Dormitorul

  • A intervenit instrucțiunea feng-shui referitoare la patul așezat pe alt perete decît cel comun cu baia.

  • O ușoară rezervă față de soluția pseudo-baldachinului care implica mult material textil și teama de praf acumulat în el.



2. Baia. A fost singura încăpere pe care am discutat-o intens. Așezarea obiectelor sanitare a fost principala provocare. Noi ne doream ca vasul de WC să nu fie primul obiect care se vede când deschizi ușa, dar beneficiarul a insistat pe un lay-out diferit pe care am sfârșit prin a-l accepta.


3. Beneficiarul a insistat să renunțe la baia de serviciu si să-i atribuie tot funcțiune de depozitare pentru produse și echipamente de curățenie.


4. Am decis de comun acord să înlocuim totuși parchetul. Cel existent era montat pe pat de nisip și scândură, nu era un parchet valoros deși din lemn masiv, iar cantitatea enorma de praf de sub el nu părea o bază bună pentru investiția pe care o avea în vedere, în măsura în care orice intervenție de înlocuire ulterioară s-ar fi făcut doar cu sacrificarea și afectarea altor elemente în care s-a investit.


5. Ah, și ne-a încurajat să folosim și mai multă culoare. :)


PLANUL DE DETALIU


In urma revizuirii propunerii de concept, am integrat feedback-ul clientului în versiunea finală de mobilare care a fost declinată apoi în planșe de execuție: plan electric, plan de instalații sanitare, plan pardoseli, plan elemente noi, plan finisaje, proiecte pentru mobilierul la comandă, plan de investiție final.


PROPUNERE DETALIU PLAN DE MOBILARE

In această etapă, integrăm feedback-ul clientului pe propunerea de concept și îl elaborăm. Căutăm, alegem și cerem oferte ferme pentru toate elementele de cost ale proiectului: manoperă, materiale de construcție, tâmplărie exterioară și interioară, finisaje, mobilier la comanda, mobilier ready-made, obiecte sanitare, instalații termice, aparataj electric, decorațiuni, artă, etc. Poate neobișnuit, proiectele Annterior sunt proiecte la cheie, bugetate "de la demolare la decorare". Bugetele enunțate și calculate de noi includ inclusiv lenjerie, textile decorative, alte decorațiuni, lucrări de artă, plante, elemente ce compun orice acasă, dar care sunt neglijate de obicei în bugete.


Acesta e momentul în care discutăm despre investiția realistă a proiectului. Avem oferte obținute pe planșe cotate și detaliate. Am ales toate obiectele de mobilier, iluminat, culori, decorațiuni. Cunoaștem cote exacte, materiale și grade de complexitate în execuție. Rămân desigur niște necunoscute sau incertitudini, șantierul nu a început încă. Insistăm să nu se demareze în șantier alte lucrări decât eventual cele de demolare. Avansarea lucrărilor fără planuri finalizate naște mereu intervenții neplanificate, corecții, reveniri, omisiuni care toate generează costuri suplimentare ce anulează orice avans de timp câștigat prin începerea fără plan a șantierului. Demolarea și decopertarea ar putea să dezvăluie probleme pe care nu avem cum să le ghicim, deși pentru propunerea de detaliu facem o vizită de sondare la viitorul șantier cu principalii profesioniști: instalatori, constructori, electricieni, pentru a valida și a atribui o valoare soluțiilor propuse.


Planșele vizuale ale acestei faze diferă destul de mult de planșele de mood prezentate în faza de concept. Sunt cele care reflectă modificările solicitate de client, soluțiile ofertate de furnizori etc. Imaginile reflectă cu claritate soluții, culori, obiecte alese, compun valoarea investiției finale și în general se regăsesc destul de fidel în rezultatul final. Dar fotografiile de mai jos vorbesc de la sine.


Pentru că lucrăm foarte mult cu obiecte vintage care nu sunt disponibile în serie sau la furnizori convenționali, pentru aceste piese folosim imagini de referintă atât în faza de concept cât și de detaliu. În baza experienței noastre de anticărese, le estimăm prețul, rămânând să căutăm piesa potrivită în range-ul de preț promis. Se întâmplă uneori să nu găsim ceea ce cautăm și să schimbăm cu totul soluția sau să găsim ceva mai scump dar mai spectaculos decât ne-am propus. Supunem aprobării beneficiarului aceste situații și lăsăm la latitudinea lui să decidă, deși nu ascundem că aducem argumente puternice de fiecare dată când se întâmplă asta. De aceea în fotografiile de final o să regăsiți astfel de diferențe.


HOL INTRARE SI PANTRY - PROPUNERE DE DETALIU SI FOTOGRAFII FINALE


PROPUNERE DE DETALIU HOL ȘI PANTRY

PROPUNERE DE DETALIU HOL


Deși am propus un cluster de lucrări deasupra consolei din hol, văzând cum evoluează spațiul în realitate am ales o lucrare mai puțin "zgomotoasă".


PROPUNERE DE DETALIU PANTRY

De ce nu, am adăugat artă și în cămară. :) Sculptura lui Christine Wenzel.


PROPUNERE DETALIU BUCATARIE SI DINING


PROPUNERE DETALIU BUCATARIE SI DINING

Bucătăria s-a materializat destul de fidel din planul de detaliu.


Într-un fel absolut incredibil am găsit totuși un corp de mobilier vintage care aproape îndeplinea toate condițiile necesare și pe alocuri, chiar mai multe, pentru rolul de insulă. Îi lipsea înălțimea necesară dar am adăugat patru bile de lemn care nu doar că l-au înălțat dar l-au și elevat estetic. Sertarele lungi accesibile din lateral și o placă de lemn care se poate extrage de sub blat și folosi ca un tocător suplimentar l-au transformat într-un miracol. I-am adăugat același blat de marmură folosit la mobila de bucătărie, așezat în consolă pentru a face loc scaunelor de bar sub el.






Cu atâtea oglinzi în casă a fost o provocare pentru Cătălin Georgescu să fotografieze din toate unghiurile această locuință. Chiar și nouă ne ia câteva secunde să ne dăm seama din ce unghi și la ce ne uităm. În următoarele două fotografii, e lizibil volumul placat cu oglindă pe toate cele trei laturi. Pe ușile filomuro, alese special pentru a susține efectul de trompe l'oeil, am prevăzut orificii în oglindă care să ne permită ulterior să montăm lucrări de artă, un alt gest care păcălește ochiul să citească suprafața respectivă ca un perete plin și nu ca un perete fragmentat cu ușă. Caloriferul cu finisaj cromat a fost și el ales special pentru a se confunda cu peretele de oglindă.





Am renunțat la masa propusă și bugetată inițial pentru că la un moment dat pe parcursul proiectului a apărut la Retros această masa Art Deco italian de care ne-am îndrăgostit toți trei, Anna, Maria și beneficiarul, și am schimbat macazul fără regrete. Dar când schimbi ceva trebuie sa fii pregătit să ajustezi și contextul din jur - în cazul ăsta scaunele Marcel Breuer ni s-au părut mai potrivite.





PROPUNERE DE DETALIU LIVING



Deviațiile de la planșă la realitate au intervenit nu în urma vreunei răzgândiri a beneficiarului ci pentru că au apărut obiecte care ni s-au părut mai spectaculoase (care la rândul lor au cerut alte obiecte în vecinătate decât cele planificate). Fotoliile și măsuța de cafea existau, achiziționate de beneficiar cu multă vreme în urmă, de la Heartwood. Am orbitat în jurul lor. Piesa care a generat toate schimbările a fost fabuloasa aplică supradimensionată montată vertical pe toată înălțimea ușii care duce spre birou. De-acum candelabrul, deși voiam să rămână în continuare prețios, trebuia să strălucească mai reținut. Motiv pentru care am înlocuit candelabrul din propunerea de detaliu, o piesă mid-century din alamă și opalin, cu un candelabru din sticlă de Murano mai transparent și mai puțin prezent în pofida dimensiunii lui.





Covorul a fost o altă întâlnire norocoasă. Când ne-am decis să păstrăm mozaicul din hol, am anticipat îngrijorate dificultatea de a-l integra în paleta de culori a spațiilor din jur. La covorul albastru cc-tapis renunțaserăm de ceva vreme, din pricina prețului. Spre final, cu ceva muncă de lămurire aplicată beneficiarului :) ne-am oprit la covorul Layered Rugs, ce rimează nesperat de bine cu paleta de culori a mozaicului și al cărui pattern de mari dimensiuni vibreaza perfect cu patternul mărunt, houndstooth al canapelei.






PROPUNERE DE DETALIU BIROU




Disclaimer: din motive necunoscute, ăn fotografii partea de jos a pereților se citește verde deși este un ocru care continuă povestea din living. Chiar dacă am folosit mobilier Ikea pentru biblioteci și divan, vorbim despre soluția la care am ajuns tot ca despre o soluție custom. Totul în jur a fost gândit foarte precis pentru ca aceste piese să pară built-in și manopera implementării a fost desigur mai scumpă.



Reluăm și aici motivul trompe l'oeil care maschează faptul că în spatele biroului o adâncime de 60 de cm este ocupată de un șifonier pe toată lungimea peretelui, inclusiv lângă divan.





PROPUNERE DE DETALIU DORMITOR



După ce am asimilat dorința beneficiarului de a evita poziționarea patului pe peretele comun cu baia și am eliminat baldachinul din ecuație, prioritatea centrală a rămas patul Art Deco. Cum astfel de paturi se găsesc greu, iar când le găsești trebuie mereu modificate pentru că au dimensiuni non-standard, și desigur restaurate, nu avem un stoc de paturi la Heartwood (ocupă mult loc). În propunere am folosit tot o referință urmând să căutăm ceva potrivit. Uitându-ne în urmă, acest proiect a beneficiat de foarte multe șanse vintage. Am găsit mereu obiecte mai fabuloase decât ne-am așteptat sau am sperat. Patul este unul dintre ele.



Nu doar că am găsit un pat Art Deco, dar l-am găsit cu formele curbe atât de dragi nouă și cu noptiere integrate (motivul pentru care au dispărut noptierele Componibili). Atât de contemporan și expresia perfectă a ceea ce și-a dorit clientul.




Fiind nevoite să mutăm poziția patului a rezultat și o altă poziție a șifonierului. Chiar daca ne repetăm, șifonierele sunt un obiect masiv care pot apăsa atmosfera unui dormitor dacă nu sunt proporționate și așezate în poziția corectă. Cu aceeași intenție de a-l masca cât mai bine și a-l face cât mai puțin prezent, am construit un umăr în lateralul lui și l-am vopsit în aceeași culoare ca pereții. Umărul servește ca suprafața de expunere a unei lucrări de artă (tot Christine Wenzel) astfel încât atuci când intri în încăpere nu te lovești vizual de lateralul șifonierului, acesta fiind deghizat natural într-o nișă.




Vanity-nook-ul nu a fost planificat în această formă dar inspirate de liniile curbe ale patului și de culoarea ciocolatie, am ales să le replicăm și aici cu mozaic de la Top Mosaic.



PROPUNERE DE DETALIU BAIE




Dacă mai exista vreun dubiu al preferinței noastre pentru oglinzi și mind-fuck (pardon our french), peretele de oglindă a evaporat și ultima urmă. Efectul vizual și senzorial dat de oglinzi este însă incredibil. Percepția spațiului e atât de mult îmbunătățită (chiar și cu un tavan negru). În cazul acestei băi ne-a oferit și soluția integrării unui spațiu de depozitare care deși nu este în același plan, fiind de fapt aplicat pe oglindă și iesind în față cu 20 de cm, placat și el cu oglindă, este realmente invizibil din cele mai multe unghiuri.




Not our first option, dar am fost până la urmă de acord cu reconfigurarea poziției obiectelor sanitare chiar dacă această nouă configurație aduce vasul de toaletă în prim-plan.



Peretele pe care este montat vasul de WC ascunde în spate dușul. Am replicat fereastra rotundă a ușii băii și în acest perete de duș unde devine hublou.




Și, last but not least, de ce nu, artă în baie. Ulei pe lemn, Diana Manole.



PROPUNERE DE DETALIU TERASA




Când există componentă peisagistică, Primitiv Plants sunt prima noastră opțiune. În cele mai multe cazuri conceptul și componenta schemei de plantare le aparține și nu ne implicăm prea mult. Fiind specialiștii care sunt, le acordăm tot creditul și niciodată nu ne-au dezamăgit pe noi sau pe clienții noștri.






ȘANTIER ȘI IMPLEMENTARE


Implicarea în șantier și în implementarea proiectului de design nu este opțională în cazul nostru. Nu obișnuim să livrăm doar proiectul de design pentru a fi implementat de client un regie proprie. Proiectele noastre sunt foarte customizate, implică multe obiecte de epocă sau up-cycled pe care le găsim doar pe parcurs și care pot schimba diverse configurații și contexte. În general, oricât de precise sunt indicațiile în planuri, nici un meșter nu vede imaginea completă și cum se împletesc diverse decizii între ele pentru a înțelege de ce orice detaliu e important, cum orice detaliu neexecutat corespunzator sau orice modificare se propagă în alte și alte detalii afectate de o decizie la mijlocul procesului. Iar uneori nu sunt greșelile nimănui, sunt modificari minore dar de impact care devin necesare pentru că, așa cum am povestit mai sus, înlocuim adesea obiecte propuse inițial cu altele mai potrivite (mai ales vintage) care uneori sunt mai mari sau mai mici și au nevoie de ajustări ale contextului.


CÂT A COSTAT PROIECTUL


De la stadiul inițial...


...trecând prin demolare și îndepărtarea finisajelor vechi...





... și prin înlocuire, restaurare, refacere și modernizare...


.

..până la ultimele gesturi decorative cum ar fi artă în debara și fundiță la tablou.l din baie...




...proiectul a costat 165.000 euro incluzând și fee-ul de design și management de proiect


Este unul din proiectele cu investitie care a depășit valoarea minimă vehiculată dar este o investiție ce promite o durată lungă de viață și utilizare prin calitatea execuției și a finisajelor, alegerile estetice nesupuse trendurilor, longevitatea obiectelor vintage care au trecut testul timpului, designul atemporal care nu plasează spațiul într-o anumita perioadă ci îl face timeless.


Team:

Design de interior și management de proiect: Annterior Studio | Anna Chițan și Maria Farcaș

Proiectare: Cerc Studio

Fotografie: Cătălin Georgescu










1.131 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page