top of page

PIPERA FLAT, 2020

Actualizată în: 19 apr. 2020

La începutul lui decembrie 2019 (ce vremuri!), am facut exercitiul de a amenaja un apartament de trei camere destinat închirierii pe termen lung din perspectiva ideala a proprietarului care are timp pentru research si implementare si musai un simt rezonabil al designului. Ce vrem sa spunem adica? Exista un truism vehiculat în comunitatile de designeri ai arhitecti potrivit caruia împletirea celor trei variabile: design frumos + ieftin + rapid este practic imposibila. Subscriem concluziei, cu amendamentul ca în teorie cineva cu fler estetic si o baza de date enorma de surse si resurse ar cuceri improbabila treime, doar ca, de obicei acest cineva este un designer/arhitect iar designerul trebuie platit ca sa aplice formula magica ce bifeaza toate variabilele. But then again, remuneratia pentru designer afecteaza variabila "ieftin". Iata-ne aaadar înapoi din punctul din care am plecat, mai ales ca, atunci când “ieftin” e important, pare contraintuitiv sa platesti costul corect si ridicat al unui serviciu care detine secretul formulei echilibrate.



Prin urmare, cu carte-blanche pentru amenajare de la proprietarii-prieteni (conditie sine qua non în acceptarea provocarii), ne-am propus sa folosim proiectul ca sa dezvaluim SECRETUL pentru cei care îsi doresc o casa frumoasa (mai ales în vremuri ca acestea în care esti consemnat la domiciliu) dar nu îsi permit sa plateasca serviciile unui designer. Acum ca v-am captat atentia, SECRETUL înseamna de fapt câteva solutii rezonabile financiar dar în care frumusetea si calitatea atârna greu, câteva exemple de mobilier si decoratiuni din magazinele mass-market pe care noi mizam când e nevoie de calitate/design/pret prietenos si nu în ultimul rând, popularizarea curentului vintage în designul de interior de la noi.


Pentru o imagine corecta, mentionam ca am amenajat si utilat doar doua din cele trei camere (în al doilea dormitor am montat corpuri de iluminat, am zugravit si am înlocuit plinta), doua bai, bucataria si doua holuri. În calculul final am inclus si costul aferent problemelor neprevazute în ale caror detalii nu intram aici. Chiar daca sub forme diferite, ele apar, fatidic si exasperant, în absolut orice proiect si trebuie bugetate. Nu au fost schimbate pardoseala, tâmplaria, obiectele sanitare, instalatia electrica sau termica. Am facut usoare modificari la instalația electrica pentru ca iluminatul si sursele electrice sa deserveasca armonios zonele care aveau nevoie de lumina/curent electric si am înlocuit caloriferul din living. In bai am folosit materiale ce au putut fi aplicate peste placile ceramice existente, deci nu am avut demolare si debarasare moloz. Nu am modificat în nici un fel configuratia apartamentului (darâmat sau adaugat ziduri).


Ce am facut? Pe partea de constructii, am zugravit toti peretii (folosind culori diferite pentru tavan ca sa mascam grinzile multiple si urâte care fragmentau vizual spatiul), am înlocuit plinta, am vopsit usa de la intrare cu o vopsea speciala, am vopsit faianta dintr-o baie cu vopsea pentru suprafete ceramice si spatii umede, am placat a doua baie cu lambriuri de lemn pe care le-am vopsit cu aceeasi vopsea, am modificat usor pozitia surselor electrice, am înlocuit caloriferul din living si am modificat instalatia de alimentare cu apa în bucatarie pentru a putea monta pe ambii pereti mobilier de bucatarie, am placat peretii bucatariei cu faianta.



Pentru amenajare si styling am recurs la urmatorii furnizori: - IKEA (bucatarie, canapea, comoda living, etajera living, corpuri iluminat, oglinda baie, covoare iuta, mobilier baie, lampadar dormitor, aplice hol, dressing, oglinda din baia caramizie) - IDEALL (electrocasnice) - HORNBACH (faianta bucatarie, butoni bucatarie ai dressing hol, panoul din sticla pentru cada) - LEROY MERLIN (covoare lâna) - DEDEMAN (suport de sapun si hârtie igienica si polita, toate din ceramica) - HEARTWOOD (lustre living si bucatarie, plafoniere bai, dressing, aplice living si dormitor, masa de cafea din living, masa si scaune bucatarie, bancheta bisericeasca din hol, oglinda baie albastra, masuta piedestal din onix baie caramizie, noptiere si fotoliu dormitor, vitrina din bucatarie, fotolii living, decoratiuni) - THE HOME (tablia patului din dormitor) - SUPRAINFINIT GALLERY (cea mai mare parte a lucrarilor de arta, împrumutate pentru styling si care nu sunt incluse în buget) - ARHAIC (tablou ceramic) - CHILIPIRUL ZILEI (covorul rotund de iuta din bucatarie) - OLX (caloriferul vertical din living) - dulapul din hol a fost realizat la comanda, cu usi din MDF vopsit în aceeasi nuanta ca peretii - draperii living, dormitor, dressing - la comanda - ATELIER CRISTIAN PETRESCU (masca superba din metal a caloriferului vertical scund de sub usile-ferestre de la living).


Last but not least, bugetul final s-a ridicat la 17000 EUR (manopera inclusa).


DESIGN & STYLING: ANNTERIOR | Anna Chițan & Maria Farcaș

PHOTO: ALEXANDRU ROSIEANU

558 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


    BE IN TOUCH

STRADA FRANZELARILOR 19

SECTOR 2, BUCHAREST

CONTACTEAZĂ-NE

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page