top of page
_GCC2926.jpg

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Așa cum înțelegem și ne așteptăm ca tu, clientul nostru, să ai limite, preferințe și aspecte nenegociabile, avem și noi câteva.

 

Suntem foarte ferme în privința câtorva aspecte nu doar din convingeri estetice ci mult mai mult din convingeri etice și de sustenabilitate a investiției. Misiunea noastră este să contribuim la o lume mai bună, nu doar prin frumusețe, care fie că suntem conștienți sau nu, ne impactează calitatea vieții, dar și prin decizii responsabile, valabile pe termen lung cu privire la investiție. Prin soluțiile si materialele pe care le propunem încercăm să obținem un rezultat cu o durată de viață cât mai lungă  - fizică, estetică și morală -  să scădem costurile de mentenanță și de înlocuire viitoare și să nu neglijăm mediul înconjurător.

_GCC9766.jpg

Spații noi sau spații vechi?

 

Iubim și preferăm spațiile și clădirile cu istorie: antebelică, interbelică, modernistă. Prin natura lucrurilor, s-a întâmplat să ne și specializăm în această zonă. Le înțelegem, le prețuim, le vedem potențialul și ne-am dezvoltat o echipă de colaboratori cu aptitudinile potrivite pentru restaurare și renovare de astfel de imobile.

 

În privința construcțiilor noi, suntem încântate să ne implicăm atâta timp cât suntem cooptate din faza de proiectare de arhitectură, moment în care putem co-decide aspecte care influențează radical designul de interior și exterior.

 

Construcțiile noi, cu finisaje, fluxuri, configurație electrică și de instalații stabilite deja, nu sunt de interes pentru noi în cadrul serviciului FULL DESIGN & PROJECT MANAGEMENT. Toate detaliile care au fost deja decise de dezvoltator sunt esențiale în formula de design a unui spațiu și atâta timp cât nu există disponibilitate pentru înlocuirea și reconfigurarea acestora în vederea unei colaborări cu noi, considerăm că aceste decizii luate de altcineva sunt prea numeroase pentru a putea livra un rezultat satisfăcător atât pentru beneficiar cât și pentru noi. Suntem însă deschise pentru serviciul de 2-HOURS IN HOME CONSULTATION, ședință de consiliere menită să acorde suport pentru mobilarea și decorarea unor astfel de spații.

Ce amploare au proiectele pe care le prioritizează Annterior Studio pentru serviciul FULL DESIGN & PROJECT MANAGEMENT?
 

Rezultatele cele mai spectaculoase se obțin atunci când putem să ne punem amprenta pe un întreg apartament / casă / spațiu comercial. Raportul investiție - rezultat este cel mai echilibrat în astfel de situații. Investiția înseamnă timp, bani, eficiență, economii de scară, sinergii și așa mai departe. De asemenea, pentru noi e mult mai satisfăcător să lucrăm la un spațiu în care toate detaliile au trecut prin filtrul nostru și sunt într-o alchimie perfectă, începând de la aspecte funcționale (fluxul într-un spațiu ține de design, felul în care operează schema de lumini la fel) până la aspecte estetice.
 

În privința tipurilor de proiecte, prioritizăm clădirile uni-familiale iar în privința suprafețelor apartamentelor aflate în clădiri multi-familiale le prioritizăm pe cele cu suprafețe mai mari de 100 mp. În funcție de disponibilitatea echipei noastre ne implicăm și în proiecte mai mici dar cu potențial.

De asemenea, între un proiect FULL DESIGN & PROJECT MANAGEMENT al unui întreg imobil și între un proiect FULL DESIGN & PROJECT MANAGEMENT al unei bucătării de exemplu (deci un spațiu distinct dintr-un imobil) vom alege să lucrăm la primul.

 

Te rugăm să ne contactezi înainte de a achiziționa o sesiune de consultanță pentru serviciul FULL DESIGN & PROJECT MANAGEMENT care vizează doar o parte a spațiului tău și nu renovarea și amenajarea întregului apartament / case / spațiu comercial sau un spațiu mai mic de 100 mp. Ne vom asigura astfel că avem disponibilitatea ca în urma sesiunii de consultanță să ne implicăm în astfel de proiecte mai mici.

În cazul în care achiziționezi serviciul de consultanță fără să faci această verificare cu noi, ne vom onora obligațiile de consultanță în cel mai bun mod posibil dar ne rezervăm dreptul să refuzăm continuarea colaborării pentru serviciile de FULL DESIGN. 


 

De ce impuneți o investiție minimă?

Deși la prima vedere pare un criteriu eliminatoriu și agresiv, este de fapt cel mai important aspect asupra căruia noi și beneficiarul trebuie să cădem de acord de la bun început pentru a avea parte apoi de un proces suplu și lipsit de tensiuni.

 

Înainte de a explica motivul pentru care discutăm despre o investiție minimă, diferența dintre investiția minimă vehiculată de Annterior și investiția propriu-zisă la care se ajunge fără intervenția vreunui specialist care să administreze acest proces complex, complicat și costisitor este că cifrele emise de noi sunt calculate și fundamentate pe zeci de proiecte urmărite îndeaproape, cost cu cost, etapă cu etapă. În proiectele administrate în regie proprie de cele mai multe ori costurile nu sunt urmărite cu rigurozitate. Am putea să ne oprim aici și suntem convinse că doar prin documentarea atentă a fiecărui cost, investiția unui proiect administrat în regie proprie nu se va situa mult mai jos de ceea ce noi "impunem" ca investiție minimă. Însă în realitate se adăugă alte costuri care pot duce chiar la depășirea acestei valori minime: aproape nimeni nu ia în considerare costurile de oportunitate, stresul imens adus de un proiect cu atât de multe decizii de ordin deopotrivă tehnic și estetic pe care nu le stăpânești așa cum le stăpânește un specialist cu experiența multor proiecte similare, greșeli neevitate a căror rectificare necesită resurse suplimentare sau mai grav, proiecte abandonate din lipsa resurselor suplimentare, un rezultat final dezamăgitor pe care poate îl vei avea sub ochi mulți ani de acum încolo fără bucurie, timpul sacrificat de la activitatea profesională care-ți generează bunăstarea sau timpul prețios pe care-l petreci cu familia sau prietenii.

În altă ordine de idei, am observat de-a lungul timpului că beneficiarii nu au experiența necesară pentru a-și evalua realist investiția, comparând adesea mere cu pere - de exemplu buget de amenajare în construcții noi, de masă, cu cel de restaurare a unei case vechi sau amenajarea unui apartament pentru închiriere în regim hotelier cu designul unui apartament în care se va locui. Adesea beneficiarii sunt surprinși de costul propriilor dorințe din propriul brief evaluat mot-a-mot înainte chiar de intervenția și tușele designer-ului.

 

Și da, colaborarea cu un designer presupune implicit mai mult decât tușe ale acestuia. Oricât ne-am dori să salvăm orice spațiu și să-i dezvăluim potențialul prin design, tot e nevoie de mult mai multe resurse decât banii pe care-i presupune o simplă renovare, igienizare sau mobilare.

Design-ul nu prioritizează estetica în favoarea funcționalității sau invers. Designul este în aceeași măsură funcționalitate și estetică, un angrenaj perfect în care funcționalitatea este frumoasă și esteticul este funcțional și împreună spectaculoase, iar asta se obține prin identitate, originalitate, calitate, trăinicie, inovație, creativitate, atenție la detalii, know-how, forțarea limitelor și a zonei de confort. Discuția despre investițiă minimă care ne permite să obținem acest amalgam de calități într-un spațiu este așadar esențială.

Considerăm prin urmare necesar acest filtru financiar ce garantează resursele indispensabile pentru a livra ceea ce promitem: un spațiu cu design, livrat la cheie, într-un timp rezonabil, cu utilizarea eficientă a banilor, timpului, resurselor umane, atât ale beneficiarilor cât și ale noastre.

Ce reprezintă nivel de investiție medie și nivel de investiție premium?

Indiferent de termenii pe care îi utilizăm încercând să fim cât mai transparente și explicite cu ceea ce livrăm, setând astfel așteptări corecte și oneste pentru beneficiari, prin maniera noastră de lucru, independent de nivelul de investiție agreat cu beneficiarul, promitem și obținem un rezultat care pare și este pe termen lung mai valoros decât totalul costului componentelor sale.

 

Reușim asta prin faptul că acordăm aceeași atenție funcționalității și longevității alegerilor noastre pe cât acordăm esteticii. Prin utilizarea de materiale neperisabile moral și fizic (lemn, piatră, marmură), prin atenția obsesivă pentru ceea ce NU se vede (instalații, straturi suport, rezistență), prin mobilierul de calitate, prin obiectele vintage care sunt time-less și superioare calitativ multor alegeri produse contemporan, prin obiecte de design și artă care toate au valoare investițională intrinsecă și sunt mai mult decât niște obiecte de mobilier sau decor, creăm premisele unui produs căruia îi crește valoarea în timp și care va necesita costuri de mentenanță și intervenții minime pe o perioada lungă de timp. Vorbim de investiție, nu de cheltuieli și vorbim despre investiție pe termen lung, nu despre trenduri și pastișe efemere.

Spre deosebire poate de alte metode de calcul al investițiilor, modalitatea noastră presupune bugetarea tuturor elementelor de la "demolare până la decorare", incluzând manoperă, materiale de construcții și instalații, debarasare deșeuri, transport, manipulare, finisaje, mobilier custom și ready-made, electrocasnice, obiecte sanitare și termice, textile, corpuri de iluminat, decorațiuni, accesorii, artă etc. Turn-key!


 

Bugetul de investiție nu include onorariile de design și management de proiect.

Acestea fiind spuse, investiția minimă pentru un nivel mediu de renovare/amenajare presupune (enumerarea nu este exhaustivă):

- Mobila de bucătărie poate să fie integral din lemn masiv, însă restul mobilierului la comandă va fi realizat din MDF și/sau PAL;

- Fără automatizare (tip Alexa, Google) sau automatizare minimă;

- Sistem de încălzire cu calorifere Irsap sau similar sau încălzire în pardoseală;

- Tâmplărie exterioară din aluminiu, profil standard;

- Aparataj electric tip Schneider, BTicino, Gewiss, Legrand sau similar;

- Electrocasnice de nivelul Beko, Electrolux, Ariston, Franke - gamele de preț medii;

- Obiecte sanitare din ceramică/fontă/metal, generice (nu se vor folosi obiecte sanitare din acril);

- Mix echilibrat de obiecte mass market/vintage/exclusiv;

- Usi Filomuro sau lemn;

- Artă originală;

- Plintă din marmură, metal sau lemn;

- Finisaje naturale care îmbătrânesc frumos (lemn, marmură, metal, piatră) dar în versiunile de esență sau execuție mai puțin costisitoare (de ex: cu prelucrări care necesită mai puțină manoperă).

Investiția minimă pentru un nivel premium de renovare/amenajare presupune:

- Mobilier la comandă din lemn;

- Automatizare totală (Alexa, Google etc.);

- Sistem de încălzire și răcire de pardoseală, plafon sau pereți compacte și integrate;

- Tâmplărie din aluminiu, profil slim sau de tâmplărie de lemn (în special la case vechi, de patrimoniu sau istorice);

- Aparataj electric premium (porțelan, alamă, inox etc);

- Electrocanice Miele, La Cornue, similar sau superior;

- Mix echilibrat de mass market/vintage/exclusiv + obiecte de design consacrat;

- Uși Filomuro premium, uși din lemn, uși exterioare de calitate premium;

- Artă originală consacrată;

- Plintă din marmură, metal sau lemn;

- Finisaje naturale care îmbătrânesc frumos (lemn, marmură, metal, piatră) de esență sau versiuni mai rare sau cu execuție mai complexă;

- Încăperi cu destinație specială: saună, home cinema, spa, sală sport.

Desigur, enumerarea și investiția devin mult mai complexe când proiectul implică restaurare interioară și exterioară, consolidare, amenajare peisagistică etc.

Vă implicați în proiecte de decorare/mobilare, fără renovare (design-only)?

În principiu nu. Pentru astfel de proiecte poți opta pentru sesiunea de consultanță de 2 ore, urmând ca apoi cu informațiile, sugestiile, resursele pe care ți le vom furniza în aceste 2 ore să continui proiectul în regie proprie.

Excepție fac:
- proiectele în care finisajele și lay-out-ul sunt perfecte - nu am întâlnit încă această situație - și bugetul de mobilare este de minim 500 eur/mp (pentru proiecte > 100 mp), caz în care vom lucra sub umbrela și condițiile serviciului nostru de FULL SERVICE DESIGN, și
- serviciul cadou
oferit celor care achiziționeaza mobilier și decorațiuni prin magazinul nostru de obiecte vintage Heartwood Gallery.

Care sunt aspectele ne-negociabile în maniera de design Annterior?

Nu folosim materiale sintetice care imită materiale naturale, faux-marble, faux-wood, faux-lether, faux-concrete.

Nu folosim replici ale unor obiecte de design consacrate sau nu.

Folosim mereu obiecte vintage și/sau up-cycled. De exemplu în locul unui obiect de design replică preferăm absolut întotdeauna un obiect de epocă sau vintage anonim dar fabulos și de calitate, unic și ever-green.

Plasticul este materialul cu care avem o relație love-hate. Il iubim în scaunele Eames (original), Faye Toogood sau în orice obiect space-age dar îl detestăm la tâmplărie, plinte, blaturi de bucătărie, parchet laminat - da, parchetul laminat este plastic. Deci poate îl aducem în discuție, dar va fi mai degrabă vehiculat în alte locuri decât cele în care te aștepți. 

Linoleum (contemporan cunoscut și sub numele de covor PVC) - da, în spații industriale, spații cu trafic greu și murdar, aeroporturi, garaje, spații sanitare. Nu - atunci când se vrea parchet sau lambriu.


De ce obiecte vintage?

Obiectele vintage infuzează unicitate, caracter și calitate pe care cu greu le poți obține cu obiecte produse în masă. Cel mai adesea obiectele vintage sunt realizate cu o maiestrie și nivel de calitate care nu se mai găsesc în produsele noi la un nivel de preț comparabil. Prin simpla utilizare a acestor obiecte obținem un rezultat mai premium decât costul lui.

Obiectele vintage contribuie la misiunea noastră de a fi sustenabile. Sunt obiecte vechi pentru a căror achiziție și utilizare nu se consumă aceleași resurse din nou.

Un obiect care a fost folosit deja 100 de ani, va rezista adesea atăt moral cât și fizic încă 100 de ani, pentru că este un obiect din materiale de calitate, rezistent, realizat cu un grad înalt de mestesug. Nu e nevoie să mai detaliem de ce intrinsec are o valoare net mai mare decăt cele mai multe obiecte noi (chiar cu pretenții premium).

Perioadele în care multe dintre antichități și obiecte vintage au fost produse, erau perioade în care nu se producea masiv în serie, se producea mult manual sau semi-manual, nu erau perioade marcate încă de consumerism și fast-products astfel încât se producea cu scopul să reziste cât mai mult.

 

Longevitatea obiectelor vintage care au trecut testul timpului transforma adesea designul ]ntr-unul atemporal care nu plasează spațiul într-o anumita perioadă ci îl face timeless.

 

​Politica de anulare și retur
 

Onorariile de consultanță nu sunt returnabile. Dacă intervine vreo schimbare în programul tău, sesiunea de consultanță poate fi reprogramată cu 24 de ore înainte de data și ora la care a fost stabilită inițial.

Te rugăm să adăugi întâlnirea în calendar și să îți rezervi acest timp pe cât posibil făra alte întreruperi (convorbiri telefonice, oaspeți sau alte obligații) pentru a ne asigura că totul decurge conform planului și că vom folosi aceasta sesiune la potențialul său maxim.

bottom of page